Bingo wordt normaal gezien gespeeld met de getallen 1 t/m 75. En dat betekent dat Bingo off limits is voor kleuters, aangezien de gemiddelde kleuter (nog) niet tot zo ver kan tellen. En dat is jammer, want Bingo is een eenvoudig te begrijpen spel, én juist ook handig om spelenderwijs cijfers te leren. Gelukkig kun je ook gemakkelijk zelf een Bingo maken. Naargelang je kleuter meer cijfers leert, kun je je DIY Bingo spel uitbreiden.

Voorbereiding

Wat moet je doen ter voorbereiding? Als je jonge kinderen hebt, is dit waarschijnlijk een herkenbaar beeld: de melkpakken vliegen er in een recordtempo doorheen. Dat betekent ook: heel veel witte, ronde doppen. Gooi ze vanaf vandaag niet weg, maar bewaar ze voor deze DIY. Bewaar ook de kartonnen dozen van je volgende online bestellingen, om Bingospeelkaarten en fiches te maken.

Benodigdheden

  • melkdoppen
  • karton
  • een potje (om de getallen uit te grabbelen)
  • permanente marker
  • liniaal

Stappenplan

Twintig melkdoppen gespaard? Dan ben je klaar voor deze Bingo DIY. In dit stappenplan gaan we uit van de getallen 1 t/m 20, en maken we een Bingo spel voor 2 spelers.

Stap 1: getallen fiches maken

Schrijf met permanente marker steeds een getal (1 t/m 20) op de melkdoppen. Een streepje onder de 6 en 9 is hierbij handig.

Stap 2: speelkaarten knippen

Knip uit het karton 4 kaarten van 12 cm x 12 cm. Teken op elk kaart zowel horizontaal als verticaal om de 4 cm een lijn, zodat een raster ontstaat van in totaal 9 vakjes van 4 cm x 4 cm.

Stap 3: speelkaarten invullen

Van 2 rechthoekige kaarten maak je speelkaarten. Pak de eerste speelkaart, en teken in 1 willekeurig vakje een ster (2 sterren kan ook).

Schrijf in elk van de andere vakjes een willekeurig getal tussen 1 en 20. Zorg er wél voor dat de getallen steeds verschillend zijn. Maak zo ook de andere speelkaart; let erop dat je ook andere getallen opschrijft dan op de eerste kaart.

Stap 4: afdekfiches maken

Van de resterende 2 rechthoekige kartonnen kaarten knip je fiches, om de getallen op de speelkaarten mee af te dekken.

Je DIY 1 t/m 20 Bingo spel voor 2 personen is klaar!

Kan je kleuter al iets verder tellen, of behoefte aan variatie? Lees dan de tips hieronder.

Tips

  • Tot circa 25 zou je dezelfde afmetingen en hetzelfde aantal vakjes voor de speelkaarten kunnen aanhouden. Voor een spel met de getallen 1 t/m 35: voeg één extra rij toe. Dus: speelkaarten van 12 cm x 16 cm, zodat iedere speelkaart 12 vakjes krijgt. Voor een spel met de getallen 1 t/m 50 kun je twee extra rijen toevoegen, dus: speelkaarten van 12 cm x 16 cm, zodat iedere speelkaart 15 vakjes krijgt.
  • Je zou op dezelfde manier ook Bingo met letters kunnen maken. Voor het gehele alfabet zou je dezelfde stappen als hierboven kunnen volgen (maar dan de getallen vervangen met letters). Als je een spel wilt maken met minder letters, kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld 2 of 3 sterren op elke speelkaart te tekenen.