Je kinderen, die wil je beschermen. Tegen die pijnlijke val tijdens het fietsen, tegen die gemene woorden van een klasgenoot, tegen al het leed dat komen gaat. Als het kon, zou je willen dat ze niets van dat alles hoeven mee te maken. Dat ze alleen maar de mooie dingen van het leven zullen ervaren.

Maar bij het leven horen ook nare dingen. Vroeg of laat komen je kinderen hobbels op hun weg tegen. Ook financiële hobbels.

De meest voor de hand liggende oplossing

Een tussenjaar nemen om te reizen is natuurlijk fantastisch, maar kost ook geld. En op kamers gaan is een mooie stap in het leven, maar een dak boven je hoofd is niet gratis. Of die eerste woning; met een extra zakcentje kun je je toch net iets meer vierkante meters veroorloven.

Voor degenen die hun financiële schaapjes al op het droge hebben, is de meest voor de hand liggende oplossing om dat extra zakcentje inderdaad te geven. En dat blijken we ook met regelmaat te doen. Uit onderzoek van ING blijkt dat 55- tot 65-jarigen bijvoorbeeld jaarlijks gezamenlijk in totaal ruim 1 miljard euro (!) weggeven. Veelal aan kinderen of kleinkinderen.[1]

Afkijken bij miljonairs

Maar is dat het beste cadeau dat je je kroost kunt geven?

Thomas J. Stanley en William D. Danko leggen in hun boek The Millionaire Next Door uit van niet.  

De twee deden jarenlang onderzoek naar vermogende Amerikanen. Zij interviewden meer dan 500 miljonairs en bevroegen meer dan 11.000 vermogenden en grootverdieners. Daaruit hebben Stanley en Danko 7 kenmerken gedistilleerd, die miljonairs volgens hen met elkaar gemeen hebben.

Wat blijkt?

Miljonairs hebben weinig financiële ondersteuning van hun ouders ontvangen.

Volgens Stanley en Danko is dat 1 van de 7 kenmerken van miljonairs. De meeste ouders zouden het niet erg vinden als hun kinderen de miljonairsstatus weten te bereiken. Dat betekent uiteraard niet dat je je kroost meteen in het financiële diepe moet gooien. Maar het geeft in elk geval aanleiding om stil te staan bij de vraag hoe je met dat financiële steuntje in de rug zou willen omgaan.

Zuinigheid duurt het langst

Volgens Stanley en Danko is het cruciaal om je kinderen te leren zuinig te zijn. Daarmee zou je kunnen voorkomen dat ze ‘hyperspenders’ worden en continu gesponsord moeten worden (door jou). 

Yes, the best things in life are often free. Teach your own to live on your own.”

Thomas J. Stanley en William D. Danko

Een bijkomend voordeel: een ander kenmerk van miljonairs is dat hun volwassen kinderen economisch zelfstandig zijn. Door je kinderen een sobere levensstijl aan te leren, effen je misschien tegelijkertijd jouw eigen weg naar de status van miljonair.

Welk cadeau dan wel? 

Wat zou je je kinderen dan wel cadeau moeten doen?

Geld is volgens Stanley en Danko nog steeds een goed idee. Maar dan collegeld. Het merendeel van de miljonairs vond hun opleiding nuttig ‘in the real world of making a living’. Miljonairs zouden daarom een groot deel van een vermogen besteden aan de opleiding van hun kinderen. Collegeld is dan ook het vaakst genoemde cadeau dat de miljonairs van Stanley en Danko hebben ontvangen van hun ouders. Alle andere financiële giften werden beduidend minder genoemd.

De schrijvers geven nog een andere tip: ‘create an environment that honors independent thoughts and deeds, cherishes individual achievements, and rewards responsibility and leadership.’[2]

Met dit alles poets je de latere financiële hobbels op het levenspad van je kinderen niet weg. Je geeft ze zo wél bagage mee om die hobbels te overwinnen.

The Millionaire Next Door is 1 van de 7 boeken die FIRE bloggers het vaakst aanraden: De must reads volgens FIRE bloggers (deel 1): welke 7 boeken worden het vaakst aangeraden?

[1] Ouderen schenken miljarden per jaar. Jongeren kunnen extraatje goed gebruiken, ING.

[2] Thomas J. Stanley en William D. Danko, The Millionaire Next Door. The Surprising Secrets of America’s Wealthy, First Taylor Trade Publishing edition (Lanham: Taylor Trade Publishing, 2010), pp. 3-4, 164-165.