Make thy gold multiply’ is een advies uit de personal finance klassieker The Richest Man in Babylon van George Samuel Clason.[1] Het boek is een bundeling van vertellingen, gesitueerd in het oude Babylon, over budgetbeheer en financieel succes. Deze verhalen zijn in de jaren 1920 oorspronkelijk als pamfletten verspreid door banken en verzekeringsmaatschappijen.

Wat houdt het advies in?

‘Make thy gold multiply’ is één van de zeven lessen uit het boek om een ‘lean purse’ te verhelpen. De eerste twee lessen zijn: spaar 10% van je inkomen (een advies dat het Nibud vandaag de dag ook geeft[2]) en beheers je uitgaven. Deze twee actiepunten zijn echter niet genoeg, meent Clason. Geld in je portemonnee levert namelijk niets op.

Vandaar dat de derde les luidt: ‘Make thy gold multiply’.

Gold in a purse is gratifying to own and satisfieth a miserly soul but earns nothing.”

George Samuel Clason

auteur van The Richest Man in Babylon

Volgens Clason gaat het bij vermogen niet om het bedrag dat je op je bankrekening hebt staan. Het gaat om de inkomensstroom die je weet te genereren om je bankrekening continue te blijven spekken. Dat is wat je volgens Clason zou moeten nastreven: dat je vermogen blijft groeien, of je nu werkt of reist.

Zet je geld aan het werk

Concreet adviseert Clason de lezer om zijn geld aan het werk te zetten. Oftewel: investeer/beleg het geld dat je hebt gespaard. Alleen dan krijgt jouw vermogen de kans om te groeien. Clason wijst daarbij expliciet op het rente-op-rente-effect, en legt dit effect uit aan de hand van een 50 jaar lang durende lening. Hij lijkt hiermee voorstander te zijn van een lange termijnvisie.

Nog steeds actueel en relevant

Clasons boek – en daarmee zijn advies ‘Make thy gold multiply’ is al zo’n eeuw (!) oud. Actueel en relevant is het advies echter nog steeds. Zo is The Richest Man in Babylon erg populair onder aanhangers van Financial Independence, Retire Early (FIRE), een beweging die steeds meer aan populariteit wint. Sterker nog, volgens een review van No Peanut Butter is het één van de zeven boeken die FIRE bloggers van over de hele wereld het vaakst aanraden.

Vermogensopbouw is van alle tijden. En je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

[1] George Samuel Clason, De Rijkste Man van Babylon. Zeven gouden regels voor welvaart en welzijn [The Richest Man in Babylon], vert. Elisabeth Sieburgh & Ralphien Boissevain (Zuider-Amstel: Abraxas, 2016).

[2] Tien procent van uw inkomen sparen, Nibud.