Je huis is géén bezitting. Dat is een les die de jonge Kiyosaki van zijn ‘rich dad’ leert. Een les die de schrijver in zijn personal finance bestseller Rich Dad Poor Dad de lezer meegeeft. Maar ook een les die de meesten van ons helaas nooit hebben meegekregen.
Wat wij met de paplepel ingegoten krijgen, is immers dat je huis je meest kostbare bezit is. Kostbaar is zij zeker, je woning. Maar een bezitting?
Kiyosaki vindt van niet: je huis levert je namelijk géén geld op. Het kenmerkende van een asset is volgens Kiyosaki: je wordt er rijker van. Onze woning geeft ons veel: een dak boven ons hoofd, een geborgen gevoel, een thuis. Maar het levert de meesten van ons toch echt géén geld op. De enorme hypotheek die erop zit, zorgt er juist voor dat ons huis ons geld kost. Het is daarom een liability, en géén bezitting.[1]
An asset puts money in my pocket. A liability takes money out of my pocket.”
Robert T. Kiyosaki
personal finance auteur
Slecht advies, of toch niet?
Natuurlijk is er ook kritiek. Deze les staat zelfs in een lijstje met de slechtste financiële adviezen van Warren Buffet en andere klinkende namen.[2] Waarom? Omdat het woordenboek een asset anders definieert, en omdat woningen flink in waarde zijn gestegen. Als je de woorden ‘bezit’ of ‘bezitting’ in een woordenboek zou opzoeken, dan is de definitie inderdaad vast niet ‘iets dat geld oplevert’. En ja, de huizenprijzen rijzen de pan uit.
Maar is daarmee het ‘advies’ slecht? Allerminst. Daarmee zou je Kiyosaki tekort doen. Zijn boodschap is simpelweg: verlies de kostenkant niet uit het oog.
Of de huizenprijzen nu in de lift zitten of niet, denk na over de financiële keuzes die je maakt. Een huis kopen is ontzettend leuk, maar je koopt daarmee ook een enorme schuld. Maximaal lenen — gewoon, omdat het kan: moet je dat wel willen? Of die dure auto. Die is vast ontzettend mooi en rijdt ongetwijfeld erg comfortabel. Maar vergeet niet: het is wel een liability op wielen: hij kost je ook veel geld.
Géén how-to-get-rich stappenplan
Kiyosaki en zijn Rich Dad Poor Dad hebben door de jaren ook behoorlijk wat kritiek te verduren gekregen. De auteur en het boek worden door sommigen zelfs een scam genoemd. Wat daar ook van zij, het boek zet aan tot nadenken. Over je financiën en de keuzes die je daarin maakt. Het boek is geen how-to-get-rich stappenplan en leert je niet hoe je moet beleggen. Het beschrijft wél ideeën die lijnrecht staan tegenover denkbeelden die velen van ons hebben geïnternaliseerd. Zoals het idee dat je woning je meest kostbare bezit is. Met Kiyosaki’s opvattingen hoef je het zeker niet eens te zijn. Maar het kan geen kwaad om zo nu en dan eens een kritische blik te werpen op je eigen ideeën over financiën.
Rich Dad Poor Dad is 1 van de 7 boeken die FIRE bloggers het vaakst aanraden: De must reads volgens FIRE bloggers (deel 1): welke 7 boeken worden het vaakst aangeraden?
[1] Robert T. Kiyosaki, Rich Dad Poor Dad. What the Rich Teach Their Kids About Money That the Poor and Middle Class Do Not!, 20th Anniversary Edition (Scottdale: Plato Publishing, 2017), p. 81.
[2] John Csiszar, The Worst Money Advice From Warren Buffett and Other Big Names, GOBankingRates, 16/2/2021.