‘Guard thy treasures from loss’ is een advies uit The Richest Man in Babylon van George Samuel Clason.[1] Dit boek uit 1926 is één van de zeven boeken die FIRE bloggers het vaakst aanraden, zo blijkt uit onderzoek van No Peanut Butter. Dat is niet verrassend: de adviezen over financieel succes die Clason geeft, zijn blijvend actueel.
Wat houdt Clasons advies in?
‘Guard thy treasures from loss’ is één van de zeven lessen uit The Richest Man in Babylon om een ‘lean purse’ te verhelpen.[2] Deze les volgt op een ander advies van Clason: Make thy gold multiply. Oftewel: je geld aan het werk zetten is een goed idee, maar vergeet daarbij niet je geld te beschermen.
Wat betekent dit concreet?
Clason adviseert alleen in te stappen in beleggingen ‘where thy principal is safe, where it may be reclaimed if desirable, and where thou will not fail to collect a fair rental.’ De vraag is waar je zo een investering vindt. Clason bespreekt het voorbeeld van een lening. Voordat je geld uitleent, zou je eerst zeker moeten stellen dat de lener het kan terugbetalen, en dat hij dat in het verleden heeft gedaan. Maar heb je daarmee zekerheid op terugbetaling?
De realiteit is dat een risicoloze belegging te mooi is om waar te zijn. Waarschijnlijk voldoet alleen (een vorm van) sparen aan Clasons strenge eis van een veilige inleg. Maar de lage spaarrente van tegenwoordig levert niet bepaald een ‘fair rental’ op.
Een praktisch advies is het daarmee eigenlijk niet.
Succesverhalen op feesten en partijen
Toch is het een waardevol advies om in het achterhoofd te houden. Vooral om je te weren tegen een overmoedige bui, of allerlei cowboyverhalen op feesten en partijen. Op iedere borrel is er tegenwoordig wel iemand die in geuren en kleuren vertelt hoe hij met crypto of een andere fantastische belegging in enkele weken ongelooflijke bedragen heeft verdiend. Na tien van dit soort verhalen, begin je wellicht te denken: ‘Als iedereen het kan, dan moet ik het toch ook kunnen?’
Be not misled by thine own romantic desires to make wealth rapidly.”
George Samuel Clason
auteur van The Richest Man in Babylon
Maar vergeet niet: ‘The penalty of risk is probable loss,’ aldus Clason. Die beleggingssuccessen, daar pronkt iedereen met plezier over. (Nog los van de vraag of ze allemaal waar zijn.) Maar de enorme verliezen, daar zul je niemand over horen.
Ken de risico’s
Laat je daarom niet meeslepen door dit soort verhalen. Lees je eerst in, en weet waar je aan begint. Zorg ervoor dat je de risico’s kent, voordat je ergens in stapt. In de woorden van Clason: ‘Before thou entrust it as an investment in any field acquaint thyself with the dangers which may beset it.’
Risicoloos zal geen enkele belegging zijn. Maar het ene risico is zeker het andere niet.
Meer over The Richest Man in Babylon: ‘Make thy gold multiply’: een 100 jaar oud advies dat nog steeds actueel is
[1] George Samuel Clason, De Rijkste Man van Babylon. Zeven gouden regels voor welvaart en welzijn [The Richest Man in Babylon], vert. Elisabeth Sieburgh & Ralphien Boissevain (Zuider-Amstel: Abraxas, 2016).
[2] Het boek is een bundeling van vertellingen, gesitueerd in het oude Babylon, over budgetbeheer en financieel succes. Deze verhalen zijn in de jaren 1920 oorspronkelijk als pamfletten verspreid door banken en verzekeringsmaatschappijen.