The bag lady syndrome. Nee, hiermee wordt geen tassen obsessie bedoeld. Gelukkig is het ook geen griezelige ziekte. Maar het is wél ontzettend vervelend om last te hebben van dit syndroom. Helaas hebben veel (Amerikaanse) vrouwen dat.

Al je bezittingen in een boodschappentas

Met de term ‘bag lady’ wordt een dakloze vrouw bedoeld die haar hele hebben en houden in tassen rondsjouwt, zo leert het Cambridge Dictionary ons. Het Amerikaanse woordenboek Merriam-Webster maakt het nog iets specifieker: de dame in kwestie zou al haar bezittingen in boodschappentassen dragen.

Of het nu een boodschappentas of een Chanel tas betreft, dit beeld stemt weinig vrolijk. De angst dat dit mistroostige beeld werkelijkheid wordt, dat wordt het ‘bag lady synodrome’ genoemd. Oftewel: de angst om al je geld te verliezen en dakloos te worden.[1] Meerdere media melden dat de term in de jaren ’70 is bedacht, al lijkt een bron te ontbreken.[2]

Zelfs met twee ton nog slapeloze nachten

Helaas is deze angst niet zeldzaam: volgens onderzoek van Allianz Life uit 2013 zou bijna de helft (!) van de Amerikaanse vrouwen vaak of soms bang zijn om een ‘bag lady’ te worden. En nee, niet alleen vrouwen met lagere inkomens worden gekweld door deze angst: een kwart van de Amerikaanse vrouwen met een gezinsinkomen van meer dan 200.000 dollar zou er last van hebben.

Ga op tijd aan de slag met je financiën

Cijfers over Nederland zijn ons niet bekend. Maar hopelijk worden wij Nederlandse vrouwen niet geteisterd door dit angstaanjagende beeld. Ga daarom op tijd aan de slag met je financiën.

  • Hoe ziet je inkomsten- en uitgavenpatroon eruit?
  • Past dat patroon bij de levenstijl die je nastreeft?
  • Hoeveel geld heb jij nodig om financieel vrij te zijn?
  • Hoeveel spaar je per maand? Hoeveel zou je moeten hebben gespaard op jouw leeftijd?

Allemaal vragen die je helpen een beeld te vormen van je huidige en toekomstige financiële situatie. Zodat je gericht actie kunt nemen en hopelijk slapeloze nachten kunt voorkomen.

[1] Allianz Life Insurance Company of North America en Allianz Life Insurance Company of New York, The Allianz Women, Money, and Power® Study, ENT-1462-N, 2013, p. 7.

[2] Zie bijvoorbeeld: Richard Eisenberg, What Women Must Do To Ditch Bag Lady Syndrome, Forbes Media LLC, 6/3/2015; Jean Chatzky, Here’s the biggest fear women have about money, Today.com, NBC Universal, 18/7/2016.