Financiële vrijheid klinkt voor velen als muziek in de oren. Concreet bedoelen we hier mee: de mogelijkheid om je baan op te zeggen om nooit meer te werken. Dat is de definitie die de New York Times bestseller Safe Strategies for Financial Freedom van Tharp c.s. geeft van financieel vrij zijn.

Daarvoor zou je géén miljoenen op je bankrekening te hoeven hebben staan.

Dat is goed nieuws. Maar de hamvraag blijft natuurlijk: hoeveel geld heb je daar dan wél voor nodig?

Bereken je Financial Freedom Number

Om het antwoord op die vraag te vinden, raadt het boek aan om je zogenoemde Financial Freedom Number (FFN) uit te rekenen. Oftewel: het verschil tussen je passieve inkomen en je uitgaven.

Volgens Tharp c.s. kun je je Financial Freedom Number in de volgende 3 eenvoudige stappen berekenen:

Zo bereken je jouw Financial Freedom Number

  1. Maak een overzicht van en bereken je maandelijkse uitgaven — denk hierbij aan bijvoorbeeld je hypotheek, verzekeringen, belastingen en boodschappen. (Een door anderen geopperde aanpak is om je totale uitgaven van de afgelopen 12 maanden te berekenen, en het totaalbedrag door 12 te delen.)[1]
  2. Bereken hoeveel passief inkomen je maandelijks genereert — bijvoorbeeld: je eventuele beleggingsportfolio en huuropbrengsten
  3. (2) – (1) = jouw Financial Freedom Number

Rolt uit (3) een positief getal? Gefeliciteerd! Dan ben je volgens Tharp c.s al financieel vrij.

Als je FFN negatief is, dan ben je er dus nog niet. Je FFN staat in dat geval gelijk aan het maandelijkse tekort dat je nog moet overbruggen om financieel vrij te zijn.[2]

Maar hoe zit het dan met….?

Natuurlijk doet deze simpele berekening allerlei vragen rijzen.

Hoe om te gaan met (min of meer) eenmalige grotere uitgaven, zoals een auto of een wasmachine? Hoe zit het met inflatie? Hoe rekening te houden met veranderingen, bijvoorbeeld de komst van kinderen of wijzigingen in het belastingregime?

Allemaal zeer terechte en relevante vragen, die zeker de uitkomst zullen beïnvloeden.

Dat je je bewust bent van de financiële keuzes die je hebt én maakt in het leven. Daar gaat het om.

Maar als je éérst de antwoorden op al deze en andere vragen probeert te vinden, verlies je je waarschijnlijk in alle details, al voordat je bent begonnen met rekenen.

En dat is jammer.

Want de kracht van FFN zit hem in het feit dat deze berekening handen en voeten geeft aan de abstracte notie van financiële vrijheid; het vertaalt dit weinig houvast biedende doel naar concrete euro’s.

Concrete stip op de horizon

Ongetwijfeld ‘klopt’ de uitkomst niet tot op de euro, of misschien zelfs honderd euro, vooral als je de berekening quick and dirty houdt.

Maar het is wél een bruikbaar startpunt. Een startpunt dat je een eerste, in een bedrag uitgedrukt idee geeft van hoe ver je (ongeveer) van financiële vrijheid verwijderd bent.

Misschien geeft een concrete stip op de horizon je meer focus en motivatie. Of misschien zijn er, bij nadere aanschouwing, wel uitgaven die je overweegt te schrappen c.q. verlagen. Of misschien blijkt dat je meer opzij zou willen én kunnen leggen.

Kortom: financial food for thought. Want daar gaat het om. Dat je je bewust bent van de financiële keuzes die je hebt én maakt in het leven.

[1] Craig Curelop, How to Calculate Your Freedom Number by Learning Your “Real” Net Worth, BiggerPockets, LLC, 19/10/2018.

[2] Van K. Tharp PhD, D.R. Barton en Steve Sjuggerud, Safe Strategies for Financial Freedom, Mcgraw-Hill (2004), pp. 1, 6-12.