Het lekkerste broodje ter wereld, dat is een grootse, gedurfde claim. Misschien komt het duurste broodje ter wereld nu wel als eerste in je op. En dat is de Fleurburger 5000, een hamburger die wordt geserveerd in het restaurant Fleur by Hubert Keller in Las Vegas. Voor het stevige prijskaartje van 5.000 dollar (!) krijg je een hamburger van wagyu beef met foie gras, zwarte truffel en een fles 1995 Chateau Petrus.[1] Een smakelijke hamburger zal het ongetwijfeld zijn.

Maar zou het ook het predicaat van lekkerste broodje ter wereld verdienen?

Het prijskaartje dat de waarde bepaalt

Vaak laten we ons, bij het bepalen van de waarde ergens van, leiden door het prijskaartje. Toegegeven, dat maakt het leven een stuk overzichtelijker. Een boterham met jam is dan ook  waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, wanneer het lekkerste broodje ter wereld het onderwerp is.

Maar voor bijvoorbeeld de moeder die voor het eerst een boterham met jam van haar peuter voorgeschoteld krijgt, ligt dat anders.

Boterham met jam

Die ene bruine boterham, met her en der wat klodders boter en jam, tovert een glimlach op haar gezicht. Hoe haar peuter naarstig de smeersels netjes probeert uit te spreiden over het broodje, vergeet ze nooit meer.

Het is een enorme inspanning, getuige de gefronste wenkbrauwen en de ferme druk die op het kindermesje werd uitgeoefend. De druk is zó groot, dat er — tot grote schrik van het kleine meisje — zelfs gaten in de boterham verschijnen. De kleine, worstige vingertjes proberen nog de schade te herstellen, maar tevergeefs.

Wat ons het meest dierbaar is, is onbetaalbaar. En dat vergeten we nogal eens in de waan van het leven.

No Peanut Butter

Het is een aandoenlijk tafereel, deze eerste keer dat ze haar eigen broodje smeert. Wanneer ze de boterham vervolgens vol trots bij moederlief op het bord schuift, is de ontroering compleet.

Deze boterham gaat voor deze moeder de geschiedenis in als het lekkerste broodje ter wereld; daar kan zelfs een hamburger van 5.000 dollar niet aan tippen.

Niet alles heeft een prijskaartje

Want niet alles heeft een prijskaartje. Sterker nog: wat ons het meest dierbaar is, is onbetaalbaar. Onze vrijheid, liefde, gezondheid, onze kinderen. En dat vergeten we nogal eens in de waan van het leven.

[1] Fleur by Hubert Keller Menu, MGM Resorts International.