Wij Nederlanders houden wel van een gokje. Kansspelen zijn mateloos populair: iedereen heeft vast wel eens een Staatslot of een Kraslot gekocht, of misschien zijn geluk beproefd via de Nationale Postcode Loterij. Het aanbod is dan ook groot: de Nederlandse Loterij — de grootste kansspelenorganisatie van Nederland — alleen al telt 9 verschillende kansspelen.[1] Deze 9 kansspelen waren in 2020 goed voor een omzet van maar liefst ruim 1,3 miljard euro (!).[2]

Hoeveel geven wij met zijn allen jaarlijks uit aan kansspelen?

En hoeveel dikker zou onze portemonnee mogelijk zijn, als we dat bedrag niet hadden ingelegd, maar belegd?

Elk jaar bijna 300 euro

Naast de Nederlandse Loterij zijn er nog 2 andere organisaties die kansspelen organiseren: de Goede Doelen Loterijen (daaronder vallen: de Postcode Loterij en de VriendenLoterij) en FAIRSHARE, met de loterijen Lot of Happiness en Care-a-Lot. De lotenverkoop van de kansspelen van de Goede Doelen Loterijen leverde in 2020 circa 1,08 miljard euro op.[3] Het bestuursverslag 2019 van FAIRSHARE maakt melding van een totale omzet van bijna10 miljoen euro.[4]

Alles bij elkaar, hebben we in 2020 met zijn allen maar liefst ruim 2,5 miljard euro gekocht aan loten. Met de 8 miljoen huishoudens die Nederland telt,[5] komt dat neer op jaarlijks zo’n 300 euro per huishouden.

4 jaar collegegeld

Wat nu als je dat bedrag jaarlijks zou beleggen op de aandelenmarkt, en wel 18 jaar lang?

Historische cijfers — die overigens geen garantie bieden voor de toekomst — laten zien dat over de afgelopen 122 jaar, het gemiddelde jaarrendement (gecorrigeerd voor inflatie) op aandelen wereldwijd 5,3% bedraagt.[6] Uitgaande van dit rendement, zou je portefeuille bij een jaarlijkse inleg van 300 euro na 18 jaar ruim 8.600 euro waard zijn. Een mooi bedrag, waarmee je bijvoorbeeld méér dan 4 jaar collegegeld van je kind zou kunnen betalen.[7]

Als je vanaf de geboorte van je kind geen loten meer koopt en dat geld belegt, zou je op zijn achttiende al zijn collegegeld bij elkaar kunnen hebben.

No Peanut Butter

Zeldzame geluksvogel

Natuurlijk, misschien ben jij die zeldzame geluksvogel. Die zeldzame geluksvogel met het winnende lot die in 1 klap miljonair wordt. Toegegeven, alleen die gedachte maakt menig mens al blij. Dat kleine geluksmomentje (én de hoop) kan je wellicht al 300 euro per jaar waard zijn.

Laten we daarbij alleen niet vergeten dat het uitsparen van dit soort ogenschijnlijk futiele uitgaven op termijn een substantiële impact kunnen maken.[8]

[1] Te weten: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten, TOTO Winkel, TOTO Casino en TOTO Sport. Zie: Organisatie van Nederlandse Loterij, Nederlandse Loterij.

[2] Blijkens het jaarverslag gaat het om 1.357,4 miljoen euro. Zie: Jaarverslag 2020. Midden in de samenleving, Nederlandse Loterij.

[3] Zie: Jaarverslag 2019. BankGiro Loterij, p. 54, BankGiro Loterij.

[4] Om precies te zijn: 9.724.315 euro. Zie: Bestuursverslag FAIRSHARE NEDERLAND BV 2020, FAIRSHARE Nederland.

[5] Zie: Huishoudens; samenstelling, grootte, regio, 1 januari, CBS.

[6] Elroy Dimson, Paul Marsh en Mike Staunton, Press Release Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2022, Credit Suisse Research Institute, 24/2/2022. Een kanttekening: bij de berekening zijn de onderzoekers uitgegaan van bedragen in USD, waarbij ook is gecorrigeerd voor inflatie in de Verenigde Staten.

[7] Hierbij is uitgegaan van het wettelijke collegegeld voor hoger onderwijs ad 2.143 euro (studiejaar 2020-2021). Zie: Collegegeld, Dienst Uitvoering Onderwijs.

[8] Natuurlijk; door een lot te kopen, steun je diverse goed doelen, waarmee je ook impact maakt. Maar dat kan ook door rechtstreeks te doneren aan een goed doel van jouw keuze.