Bijna een kwart (!) van de Nederlandse 15-jarigen loopt het risico om laaggeletterd te worden.[1] Een blik op de internationale leesplezierranglijsten stemt evenmin vrolijk: Nederland bungelt helemaal onderaan.[2]

Gelukkig kunnen wij als ouders onze kinderen een beetje op weg helpen:

Dompel je kinderen onder in boeken, boeken, en nog meer boeken.

Want: ‘(…) kinderen die fysieke boeken om zich heen hebben, [hebben] een grotere kans om te gaan en te blijven lezen’, aldus Stichting CPNB.[3]

Alle reden om de kinderboekenkast thuis steeds goed gevuld te houden.

Kort en goed:

7 tips om goedkoop kinderboeken te scoren

  1. Kijk ook eens bij discounters
  2. Koop tweedehands boeken bij non-profit organisaties als Books 4 Life
  3. Organiseer een kinderboekenruil
  4. Kijk of er een minibieb is bij jouw in de buurt
  5. Bezoek een kinderboekenmarkt
  6. Haal het gratis Boekstartkoffertje op
  7. Koop het Kinderboekenweekgeschenk

Met deze 7 tips breid je je kinderboekencollectie uit, zonder je portemonnee te plunderen:

  1. Boeken kun je ook bij discounters kopen

Zo nu en dan liggen er prachtige kinderboeken in de schappen van discounters, en dat voor zeer schappelijke prijzen.

Denk aan prachtig geïllustreerde prentenboeken, zoals De Luiaard Die Niet Lui Was van Eric Carle, of flapjesboeken die je dreumes eindeloos plezier zullen bezorgen, zoals Dribbel bakt een taart van Eric Hill. Maar ook mooie titels als Jungle Boek, Lion King en Finding Nemo, en andere klassiekers uit de Disney (Pixar) Voorlees Collectie.

En dat voor minder dan 5 euro per boek.

  1. Steun een goed doel…

….door tweedehands boeken te kopen bij organisaties als Books 4 Life.

Books 4 Life is een non-profit organisatie die tweedehands boeken inzamelt en voor een eerlijke prijs verkoopt. Deze boeken verkoopt zij in haar winkels en via het internet. Met de opbrengst steunt Books 4 Life goede doelen.

De keten telt op dit moment 6 winkels in Nederland: in Amsterdam, Utrecht, Groningen, Nijmegen, Tilburg en Eindhoven. De Nijmeegse winkel schrijft dat de prijs van de boeken ligt tussen 1 en de 5 euro.[4]

Kortom, goed voor de samenleving, én goed voor jouw portemonnee.

  1. Don’t shop, but swap

Wie zegt dat alleen kleding geruild kan worden? Organiseer een kinderboekenruil, en vul de boekenkast van je kind in een mum van tijd met vele nieuwe titels.

Nog een pluspunt: zo komen je kinderen in aanraking met boeken die je zelf wellicht niet meteen zou hebben uitgekozen. En: je weet zo welke titels de toets der kritiek van de kroost van je vrienden hebben doorstaan. Dat verbreedt het aanbod voor je kinderen én scheelt jou weer uitzoektijd. Bovendien kun je zo de boeken die je kinderen zijn ontgroeid een tweede leven geven.

Een win-win-win situatie dus.

  1. Ik zie, ik zie…. een (kinder)minibieb

Om in de ruilsfeer te blijven: kijk ook eens of er een minibieb is in jouw buurt. Een minibieb is een boekenruilkast waar boeken kunnen worden geleend of geruild. Deze boekenruilkasten kunnen staan in openbare ruimtes, maar ook in een voortuin. Sommige boekenruilkasten zijn gespecialiseerd in kinderboeken.

Om ze te vinden zou je natuurlijk gewoon je buurt kunnen afstruinen. Maar er zijn ook handige websites waarop je boekenruilkasten kunt zoeken. MiniBibliotheek.nl en Minibieb bijvoorbeeld zijn twee bekende websites. Erg handig: op MiniBibliotheek.nl kun je je zoekresultaten filteren op kinderboeken.

  1. Bezoek een kinderboekenmarkt

Als gezegd: hoe meer exposure aan boeken, hoe beter. Reden te meer om samen met je kroost een kinderboekenmarkt af te struinen.

Kinderboekenmarkten worden door het hele land georganiseerd.

Een bekende grootschalige kinderboekenmarkt is bijvoorbeeld de Zaanse Kinderboekenmarkt met niet alleen heel veel tweedehands kinderboeken, maar ook voorstellingen, kinderboekenschrijvers, workshops en andere doe-activiteiten. Vorig jaar werd het evenement helaas afgelast, en de Facebookpagina van het evenement is sindsdien ook niet meer bijgewerkt.[5]

Gelukkig worden er nog steeds vele kleinere, lokale kinderboekenmarkten georganiseerd. Vaak op scholen, tijdens de Kinderboekenweek. Soms wordt de boekenmarkt centraal georganiseerd en ontvangen ouders en buurtbewoners een oproep om kinderboeken voor de school te bewaren.[6] Op andere kinderboekenmarkten verkopen scholieren zelf hun tweedehands leesboeken.[7] Een mooie gelegenheid voor kinderen om ook met geld te oefenen.

  1. Haal het gratis Boekstartkoffertje op

Het Boekstartkoffertje is een koffertje met twee leuke boekjes voor de allerkleinsten, zoals Dikkie Dik op de boerderij of Dribbel houdt van boeken. Maak je kind (gratis) lid van de bibliotheek in jouw gemeente en ontvang gratis dit koffertje.

Het leesbevorderingsprogramma Boekstart beoogt zo ouders aan te moedigen om samen met hun kind te genieten van lezen. De boekjes wisselen ieder halfjaar, zodat het ook bij kind nummer 2 (en 3, 4, 5…) de moeite waard is om het koffertje op te halen.[8]

En uiteraard is lidmaatschap van de bibliotheek bij uitstek een goedkope manier om aan kinderleesvoer te komen.

  1. En dan is er altijd nog het Kinderboekenweekgeschenk

Met aan het begin van dit artikel een citaat van Stichting CPNB, kan uiteraard haar jaarlijkse uitgave in het kader van de Kinderboekenweek niet ongenoemd blijven: het Kinderboekenweekgeschenk.

Besteedt in de Kinderboekenweek 12,50 euro aan kinderboeken, en ontvang het Kinderboekenweekgeschenk cadeau. Leest je kind nog niet zelf? Geen nood! Voor een zacht prijsje kun je ook het Prentenboek aanschaffen.[9]

[1] Aantal zwakke lezers op middelbare school groeit, Stichting Lezen – Leesmonitor (2021).

[2] Nederlandse middelbare scholieren vinden lezen het minst leuk, Stichting Lezen – Leesmonitor (2021).

[3] OVER DE KINDERBOEKENWEEK, Stichting CPNB.

[4]  Books 4 Life Nederland; Books 4 Life Nijmegen.

[5] Zaanse Kinderboekenmarkt.

[6] Zie bijvoorbeeld: Gezocht bruikbare (tweede-hands) kinderboeken voor de jaarlijkse kinderboekenmarkt, Regio Leidsche Rijn, 16/7/2021.

[7] Zie bijvoorbeeld: ONDERWIJS OP DE VOGELS, OBS De Vogels.

[8] Wat is het BoekStartkoffertje?, Stichting Lezen.

[9] OVER DE KINDERBOEKENWEEK, Stichting CPNB. N.B.: op deze pagina van Stichting CPNB wordt vermeld dat je het Kinderboekenweekgeschenk cadeau krijgt bij een besteding van 10 euro aan kinderboeken. Een spot check bij diverse boekhandels wijst echter uit dat dit moet 12,50 euro moet zijn.