Regenwater is gratis, valt met bakken uit de lucht, bevat nauwelijks kalk en hergebruik ervan is duurzaam. Stuk voor stuk zeer goede redenen om een regenton aan te schaffen.
Maar hoe lang duurt het voordat je een regenton hebt terugverdiend?
Een eenvoudige regenton
Een basic kunststof regenton met een inhoud van 300 liter is bij de bouwmarkt al verkrijgbaar voor 35 euro. Aan een design exemplaar hangt echter een substantieel steviger prijskaartje: daarvoor moet je al gauw het tienvoudige neertellen. Om de minimale terugverdientijd uit te rekenen, gaan we gemakshalve uit van een minimale investering van 35 euro. Eventuele accessoires laten we achterwege.
Wat kost drinkwater eigenlijk?
In Nederland ligt de productie en distributie van drinkwater in handen van de 10 waterbedrijven die ons land telt.[1] Deze waterbedrijven voorzien ieder een eigen regio van drinkwater en hanteren daarvoor elk hun eigen tarieven. De prijs voor het verbruik van drinkwater verschilt daarom per regio. In 2021 bedroeg het gemiddelde verbruikstarief volgens cijfers van Vewin, de Vereniging van waterbedrijven in Nederland, 0,75 euro per kubieke meter (= 1.000 liter) drinkwater.[2] Het gaat hierbij om een gewogen gemiddelde op basis van het aantal inwoners per gebied. Inclusief 9% BTW bedraagt dit gewogen gemiddelde tarief 0,82 euro per m3 drinkwater.
Heel veel jaren geduld
Volgens Milieu Centraal besproeien we per jaar onze tuin gemiddeld met zo’n 1.100 liter drinkwater.[3] Andere veelgenoemde gebruiksdoeleinden zijn je auto wassen en ramen lappen. De meningen zijn echter verdeeld of het water dat je met een eenvoudige regenton opvangt daarvoor wel geschikt is. Voor uitgebreidere toepassingen zoals de douche of het toilet zal een regenwatersysteem moeten worden geïnstalleerd. Een simpele regenton zal dan niet volstaan.
Kortom, als je het met de regenton opgevangen regenwater alleen zou gebruiken om je tuin te bewateren, dan zou je daarmee slechts 0,90 euro per jaar besparen. In dat geval zou het ruim 38 jaar (!) kosten om het de investering van 35 euro (de prijs van een eenvoudige regenton) terug te verdienen.
De grootste watervreter in huis
Voor je portemonnee hoef je het dus niet te doen. De vraag is alleen of je portemonnee de grootste beweegreden zou moeten zijn om een regenton aan te schaffen. Door een regenton te gebruiken, bespaar je hoe dan ook drinkwater, en daarmee het milieu.
Voordat je een regenton hebt terugverdiend, ben je zo 38 jaar verder. Maar het milieu help je zo wel een handje.
Wil je een grotere bijdrage leveren? Korter douchen zet veel meer zoden aan de dijk. De grootste watervreter in huis is namelijk de douche: deze is goed voor ruim 40% van al ons drinkwatergebruik.[4] Wat het effect is op je portemonnee, heeft Milieu Centraal becijferd: structureel 5 minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten, zou een gemiddeld huishouden ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas per jaar besparen. Dat zou samen goed zijn voor 70 euro (prijspeil 2021).[5] En om deze besparing te realiseren, is geen enkele investering nodig.
Douche jij morgenochtend ook 4 minuten korter?
[1] Sector in beeld. De 10 waterbedrijven van Nederland, Vereniging van waterbedrijven In Nederland (Vewin).
[2] Kerngegevens drinkwater 2021, Vereniging van waterbedrijven In Nederland (Vewin).
[3] Water besparen in de tuin, Milieu Centraal.
[4] Sector in beeld. De 10 waterbedrijven van Nederland, Vereniging van waterbedrijven In Nederland (Vewin).
[5] Besparen onder de douche, Milieu Centraal.