Bijna iedereen heeft wel er wel een potje van in zijn keukenkastje staan: Italiaanse kruiden. Ontzettend handig. Het klinkt ook een beetje als een eenduidig begrip, ‘Italiaanse kruiden’. Alsof iedereen hetzelfde daaronder verstaat. 

Maar is dat wel zo?

Nee: uit ons (niet-wetenschappelijk) veldonderzoek blijkt het tegendeel waar te zijn.

Onze conclusie: pak willekeurig 25 potjes ‘Italiaanse kruiden’ van verschillende merken, en je hebt maar liefst 19 keer (!) een andere inhoud.

25 potjes Italiaanse kruiden

Wat hebben we precies gedaan?

We hebben de ingrediëntenlijstjes van 25 potjes (ok, ook zakjes, etc.) Italiaanse kruiden bekeken. Potjes die onder de noemer ‘Italiaanse kruiden’ worden verkocht. En: verkrijgbaar bij Nederlandse supermarkten of Nederlandse webwinkels. Uiteraard was elk potje van een ander merk.

7 bevindingen uit No PB’s Italiaanse kruiden veldonderzoek

 1. Pak 25 verschillende potjes, en je hebt 19x een andere inhoud
 2. In 90% van de potjes zit oregano
 3. Andere populaire kruiden: basilicum, tijm en majoraan
 4. 4x onverwachte ingrediënten: sesamzaadjes, lavas, korianderzaadjes, Spaanse peper
 5. In 70% van de potjes zit ui
 6. In 1 potje zitten 3 tot 9 ingrediënten
 7. 100 gram Italiaanse kruiden kost 3 tot ruim 22 euro

Vervolgens hebben we van elk potje Italiaanse kruiden de ingrediënten in een spreadsheet gezet.

Een enkele verkoper is genereus gebleken: die vermeldt in procenten hoeveel van elk ingrediënt in het potje zit. Maar de overgrote meerderheid laat het (helaas, voor onze analyse) bij een enkele opsomming van de ingrediënten.

Een veelheid aan ingedrediënten

Wat blijkt er in een potje Italiaanse kruiden te zitten?

Het korte antwoord is: van alles (en nog wat).

Want, wat dacht je van: korianderzaadjes? Ja, je leest het goed, als je een potje ‘Italiaanse kruiden’ koopt, kunnen er korianderzaadjes in zitten. Of misschien wel Spaanse peper. Milde Spaanse peper, dat dan wel weer.

Is dat wat jij had verwacht?

In totaal zijn we maar liefst 18 verschillende ingrediënten tegengekomen: bieslook, salie, basilicum, oregano, rozemarijn, tijm, peterselie, majoraan (ook wel marjolein genoemd), laurier, korianderzaadjes, bonenkruid, paprika, ui, knoflook, lavas, sesamzaadjes, (milde) Spaanse peper, peper

Niet zo gek dus dat bijna alle potjes Italiaanse kruiden een ander ingrediëntenlijstje hadden.

4 populaire kruiden

Welke kruiden zitten er het vaakst in een potje Italiaanse kruiden? De top 3 (of 4, als je uitgaat van het aantal kruiden):

 1. oregano
 2. basilicum en tijm (allebei even vaak)
 3. majoraan

Elk van deze 4 kruiden blijkt in 48% of meer van alle potjes te zitten. Oregano zelfs in bijna 90% van de potjes.

Daarnaast bevatten Italiaanse kruidenmixen vaak paprika, ui of knoflook. Ui spant de kroon: die zat in bijna 70% van de potjes Italiaanse kruiden.

De overige 11 ingrediënten worden beduidend minder vaak gebruikt: deze kwamen in minder dan een kwart van de potjes voor.

Van 9 tot 3

Hoeveel verschillende ingrediënten zitten er in een potje Italiaanse kruiden?

Bij de 25 potjes uit ons veldonderzoek kwam een mix van 4 ingrediënten het vaakst voor: bijna een derde van alle potjes bevatte 4 verschillende ingrediënten. Een enkel potje bevatte maar liefst 9 ingrediënten.

Het andere uiterste: slechts 3. En dat was dan overigens niet een mengsel van bijvoorbeeld de kruiden uit de ‘top 3’. Nee, dat was: basilicum, gemengd met paprika en ui.

Het kan alle kanten op gaan

Wat je voor een potje Italiaanse kruiden betaalt, blijkt eveneens enorm te verschillen. De prijs varieerde van zo’n 3 euro per 100 gram, tot het zevenvoudige daarvan: ruim 22 euro (!).

Waar dat aan ligt? Wij weten het niet. De verpakking (een potje versus een zakje) leek ons een mogelijke verklaring, maar die vlieger ging niet in alle gevallen op. Misschien de prijs van bepaalde ingrediënten? Ook dat verband is ons niet direct duidelijk geworden.

Kortom, het kan alle kanten op gaan. Wat je krijgt, dat kan van alles zijn. Slechts 2 of misschien wel meer dan 6 kruiden. 100% kruiden of juist gemengd met bijvoorbeeld ui en knoflook. En: ‘gewoon’ tijm en oregano, of een stuk exotischer, bijvoorbeeld sesamzaadjes — het kan allemaal.

Wat je ervoor betaalt, ook daar kunnen wij geen touw aan vast knopen.

Meng zelf een potje Italiaanse kruiden

Reden genoeg om thuis zelf je eigen Italiaanse kruidenmix te mengen: je weet dan precies wat er in zit, en je weet ook waarvoor je betaalt.

Ons idee: een mix maken van de 4 kruiden die (volgens ons veldonderzoek) het vaakst door fabrikanten worden gebruikt: oregano, basilicum, tijm en majoraan. Na wat uitproberen bevalt ons de volgende verhoudingen het beste:

No Peanut Butter’s Italiaanse kruidenmix:

 • 4 el oregano
 • 4 el basilicum
 • 4 el tijm
 • 2 el majoraan
 • 1 tl uienpoeder (optioneel)
 • 1 tl knoflookpoeder (optioneel)
 • ½ tl paprikapoeder (optioneel)

Geen majoraan in huis, of een groot fan van rozemarijn? We weten inmiddels dat ingrediënten gerust kunnen weggelaten of toegevoegd, dus wat houd je tegen?

Maak er gewoon een potje van.