Toegegeven, tuinieren is waarschijnlijk niet een hobby waarover je gaat pronken op een borrel. Maar dat maakt tuinieren niet meteen een slecht idee. Want tuinieren kan een positieve impact hebben ons welzijn.

Voordelen van tuinieren

Het verband tussen tuinieren en ons welzijn blijkt een geliefd onderwerp van onderzoek te zijn. Door de jaren heen zijn er meerdere onderzoeken uitgevoerd naar het onderwerp. De volgende voordelen van tuinieren worden bijvoorbeeld genoemd.

  1. Lagere gevoelens van stress en depressie

Volgens recent Belgisch onderzoek is groene ruimte rond de woning gelinkt aan lagere gevoelens van stress en depressie. Dus alleen meer groen rond je huis kan al iets helpen. Ook geeft het onderzoek een reden om te zorgen voor meer biodiversiteit en variatie aan natuur in de tuin: een hogere ecologische kwaliteit van tuinen leidt ertoe dat we meer bezig zijn in de tuin, met lagere depressieve gevoelens als gevolg.[1]

  1. Goed voor je emotionele welzijn

Tuinieren is volgens een Amerikaans onderzoek uit 2020 goed voor je emotionele welzijn. Volgens de onderzoekers scoort tuinieren op dit vlak even hoog als de activiteiten ‘fietsen’, ‘uit eten gaan’ en ‘wandelen’: het gevoel van blijdschap dat je ervan krijgt, is sterk vergelijkbaar.[2]

  1. Een boost voor je zelfwaardering

Tuinieren kan goed zijn voor je eigenwaarde. Een half uurtje per week zou volgens Britse onderzoekers al een positief effect te kunnen geven.[3] Wanneer je ziet dat jouw planten groeien door al je harde werk, krijgt je gevoel van trots een boost.[4]

  1. Meer ‘life satisfaction’

Uit een Duits onderzoek gedaan tijdens de pandemie bleek dat mensen met een tuin meer tevreden waren met hun leven dan mensen zonder tuin. Welke associaties riep hun tuin bij de proefpersonen op? Vooral ‘vrijheid’ werd veel genoemd, gevolgd door ‘rust’ en ‘ontspanning’.[5]

  1. Goed voor je aandacht

Tuinieren zou ook goed zijn voor je aandacht: het zou je helpen je aandacht volledig te richten op één enkele activiteit.[6] Met overal en altijd afleiding om ons heen, is concentratie zeker een waardevolle en prettige skill.

Niet alleen fluitende vogels

Mocht jouw stemming dus een boost kunnen gebruiken, ga dan eens (vaker) aan de slag in de tuin. Wie weet fluiten straks niet alleen de vogels in jouw tuin, maar ook jijzelf.

[1] Jeroen Krols e.a., Residential green space, gardening, and subjective well-being: A cross-sectional study of garden owners in northern Belgium, Landscape and Urban Planning, Volume 223, 2022, 104414, ISSN 0169-2046; Resultaten, Mijn Tuinlab.

[2] Graham Ambrose e.a., Is gardening associated with greater happiness of urban residents? A multi-activity, dynamic assessment in the Twin-Cities region, USA, Landscape and Urban Planning, Volume 198, 2020, 103776, ISSN 0169-2046.

[3] Allotment gardening ‘can boost mental well-being’, according to study, BBC, 30/10/2015.

[4] How Gardening Affects Mental Health, WebMD LLC, 25/10/2021.

[5] GARDENING IMPROVES LIFE SATISFACTION, Thejoyofplants.co.uk.

[6] How Gardening Affects Mental Health, WebMD LLC, 25/10/2021.